Oppositie niet te spreken over kap van 104 bomen voor aanleg riolering en fietspad: “Het is dat of de voortuinen onteigenen”

Op 27 januari 2023, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Mobiliteit & Openbare Werken

Het lokaal bestuur van Ternat krijgt van de Vlaamse overheid een fikse subsidie voor de aanleg van fietspaden langs de Fossebaan. De oppositie is niet onder de indruk en ziet het dossier liever anders uitgewerkt. Schepen van Mobiliteit Gunter Desmet (CD&V en Volks) nuanceert. (NB, 27/01/23)

“Onze partij vindt het van groot belang dat er in onze gemeente veilig gefietst moet kunnen worden, maar dan zonder het kappen van volwassen bomen”, zegt gemeenteraadslid Arno De Paepe (N-VA). “Je kan het moeilijk verantwoorden dat we als gemeente enerzijds klimaatplannen opmaken en kasten vullen met klimaatconvenanten om vervolgens 104 perfect gezonde bomen te kappen zonder alternatieven te bekijken”, vervolgt De Paepe.

“Dergelijke volwassen bomen filteren heel wat Co2 uit de lucht. Voor elke oude boom die verdwijnt zou je in principe zo’n 20 tot 30 jonge bomen moeten planten om het Co2-verlies te compenseren. Dus in dit geval, 2000 tot 3000 bomen extra waarvan je ‘het resultaat’ louter binnen tientallen jaren kan vaststellen”, zegt De Paepe.

“In plaats van voluit te gaan voor een onteigening van enkele stroken akker, is het wederom de boom die zal moeten wijken. Het gemeentebestuur heeft geen aandacht voor het behoud van het groene karakter van de Fossebaan, dat is bijzonder jammer!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is