Partijen woedend om verkiezingsfolder MR

Op 25 mei 2007

De kleurenfolder van drie pagina's werd gisteren bedeeld onder meer bedeeld in Affligem, Liedekerke en Ternat. Eergisteren viel hij al in Opwijk in de bus, zodat mag aangenomen worden dat de campagne bestemd is voor alle gemeenten in Halle-Vilvoorde. In gemeenten als Asse en Dilbeek, die onmiddellijk aansluiten bij Brussel, gebeurde dit vroeger nog, maar nooit in de achterliggende gemeenten, wat bij de Vlaamsgezinde partijen als een pure provocatie wordt ervaren. Ook de plakploegen van de PS, de Franstalige socialisten, waren de voorbije dagen al bijzonder actief tot in de Vlaamse uithoeken van Brussel-Halle-Vilvoorde, wat eveneens een duidelijk nieuw fenomeen is in deze federale verkiezingsstrijd.

'Ik kreeg over dat pamflet vandaag tientallen telefoons van geërgerde, verontwaardigde inwoners van Liedekerke en Ternat' zegt Nele Van den Brulle (Vlaams Belang) uit Liedekerke. 'Het feit dat de MR de kosten wil dragen van deze campagne bewijst dat zij ervan overtuigd zijn dat er een belangrijk potentieel aan Franstalige stemmen te vinden is tot in het uiterste westen van ons arrondissement, tot aan de poorten van Oost-Vlaanderen. Waar de radicale Vlaamse beweging jaren voor waarschuwde is vandaag werkelijkheid.'

Ook uit N-VA-hoek klinkt protest: 'Het Vlaams karakter van onze streek is niet veilig zolang Franstalige partijen hier kunnen opereren', zegt Stef De Mesmaeker, secretaris van N-VA-Ternat. N-VA-raadslid Guy Uyttersprot uit Affligem wil over de zaak een vraag stellen bij De Post, maar voor zover bekend is deze, voor wat de verdeling van stukken betreft, niet gebonden aan taalvoorschriften.

De voltallige raad van Liedekerke keurt in een motie Franstalig verkiezingsdrukwerk af. De raad vraagt dat het schepencollege ertegen zou optreden. (rds)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is