N-VA Ternat pleit voor meer defibrillatoren

Op 19 november 2014, over deze onderwerpen: Gezondheid, Sport & vrije tijd, Volksgezondheid

Heel wat gemeenten plaatsten aan de openbare gebouwen al een AED-toestel. Die redden effectief mensenlevens. Doch in Ternat hangt slechts één AED-toestel, binnenin de gemeentelijke sporthal.

‘Dat is veel te weinig voor een grote gemeente als Ternat’, aldus gemeenteraadslid Sven De Paepe (N-VA). Hij stelde gisteren op de gemeenteraad voor om verschillende toestellen op te hangen en wel degelijk verspreid over de gemeente.

‘In België krijgen dagelijks een dertigtal mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis’, zegt Sven De Paepe. ‘Daarvoor zijn die AED-toestellen er. Maar wat als een Ternattenaar een hartstilstand krijgt aan cultuurcentrum De Ploter of gewoon op de Markt?’

‘Zonder defibrillator in de buurt moet het slachtoffer al hopen op een snelle ambulance, of een voorbijganger die toevallig weet hoe je moet reanimeren. AED-toestellen verhogen nu eenmaal de overlevingskans van 8 naar ruim 60 procent, dus die toestellen zijn dan ook geen overbodige luxe’, zegt De Paepe.

Volgens De Paepe (N-VA) zou het huidige toestel in de sporthal beter aan de buitenkant geplaatst worden, zodat het ook beschikbaar is wanneer de sporthal gesloten is. ‘En daarnaast stel ik voor om een toestel te plaatsen aan cultuurcentrum De Ploter. Zo hangen de toestellen gespreid in de gemeente. Eén toestel kost maximum 1.800 euro, hetgeen een lage prijs om een mensenleven te redden’, aldus Sven De Paepe.

Volgens burgemeester Parys (LVB) werd daar intussen wel reeds werk van gemaakt. ‘N-VA komt wat laat af met het voorstel, want in de sporthal hebben we al een AED-toestel, en ook aan De Ploter en aan het nieuw administratief centrum worden al twee toestellen voorzien. Die staan gepland’, zegt Parys.

Toch blijft Sven De Paepe bij zijn standpunt. En de argumenten van de burgemeester vindt hij maar uitermate zwakjes. ‘Over de plannen voor die twee nieuwe defibrillatoren vinden we niets terug in het collegeverslag, en ook het plaatselijke Rode Kruis weet van niets. Ik betwijfel dus of die plannen er echt zijn. En in de sporthal hangt inderdaad al een toestel. Maar als de deur daar dicht is, moet je maar sterven wanneer je op de sportsite een hartaanval krijgt. Jammer’, zegt N-VA gemeenteraadslid De Paepe.

Volledig artikel terug te vinden op de volgende URL link: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141118_01383813

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is