Kritiek op tweetalige affiches in Lidl-filiaal

Op 26 juli 2011

"Sinds de Lidl-winkel in Ternat uitgebreid en vernieuwd werd, wordt de ééntaligheid van onze gemeente deskundig door de keten aan de laars gelapt", laat De Mesmaeker weten. Daarmee doelt de voorzitter van N-VA onder meer op tweetalige aankondigingen rond het gebruik van bankkaarten, die buiten de winkel hangen. Maar ook op tweetalige affiches in de winkel zelf.

De partij ging gisteren de dialoog aan met de winkelverantwoordelijke, die aangaf dat in het Ternatse filiaal dezelfde taalpolitiek gehanteerd wordt als in de andere winkels van de keten. "De beslissingen daaromtrent worden op de hoofdzetel genomen", klonk het. Ook op die hoofdzetel zelf zijn ze zich van geen kwaad bewust. "Wij doen ons uiterste best om rekening te houden met de officiële landstaal voor onze folders en affiches", geeft de directie aan. "Soms kan het gebeuren dat affiches in twee talen verspreid worden in heel het land. Dat gaat meestal om beperkt woordgebruik, maar we zullen de opmerkingen ten gronde nemen."

Bij N-VA hoopt men alleszins dat Lidl de affiches in de gemeente zal aanpassen, anders overweegt de partij zelf actie te ondernemen. "Wij zullen de winkelketen als gemeentebestuur wijzen op het Vlaamse karakter van Ternat", reageert burgemeester Ronald Parys. "Maar wettelijk gezien kunnen we niets ondernemen. Uiteindelijk heeft iedereen nog steeds het recht op vrije meningsuiting."

LIDL respecteert ééntalig karakter niet

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is