Afval wordt tot driemaal duurder

Op 11 oktober 2013

De samenwerking met Haviland zou 350.000 euro voordeel opleveren, aldus Sanne De Backer. Doch afvalophaling wordt wel duurder.

Schepen van Milieu, Guido Van Cauwelaert (SP.A-Groen+) benadrukt echter de voordelen van aansluiting bij Haviland, toen Sanne De Backer bij hem polshoogte ging nemen. 'Afvalverwerking neemt nu eenmaal een grote hap uit ons budget, zo een 700.000 euro per jaar. Deze samenwerking kan de gemeente een besparing opleveren van 350.000 euro.' Opmerkelijke wijziging is echter dat het huishoudelijk afval maar om de twee weken opgehaald zal worden in plaats van elke week.

Nog volgens Van Cauwelaert moet er meer worden gestreefd naar voorkoming van afval. Sanne De Backer kreeg van de schepen te horen dat het logisch is dat wie een grotere hoeveelheid huisvuil buiten zet, ook een beetje meer moet bijdragen. Hoe minder restafval, hoe minder we allemaal samen moeten betalen, klinkt het bij de meerderheid.

Oppositiepartijen N-VA en CD&V spreken echter van een pure belastingsverhoging. Volgens Sanne De Backer is gemeenteraadslid Sven De Paepe (N-VA) voorstander van de vervuiler betaalt, maar lastenverhogingen zijn een te gemakkelijke oplossing. Een gemiddeld gezin dreigt hierdoor tot drie keer meer te moeten betalen voor zijn afval. Van 100 euro naar 325 euro per jaar om exact te zijn.

N-VA vindt deze voorgestelde wijzigingen onaanvaardbaar, aldus Sanne De Backer. Tenzij de inwoners de honderduizende euro's die de gemeente zo wil besparen, recupereert via een lagere gemeentebelasting. Dat zou pas aantonen dat het werkelijk gaat over de vervuiler die moet betalen en dus niet over een belastingsverhoging, die het nu wel is. Tot dusver N-VA gemeenteraadslid Sven De Paepe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is