Nieuwkomer gaat taalkundig in de fout.

Op 7 mei 2009

Vorige week opende aan de Assesteenweg, vlakbij de op -en afrit van de autosnelweg, een nieuwe zaak de deuren.

Een mooie grote zaak, gespecialiseerd in binnendeuren. Maar groot was de verbazing van N-VA Ternat toen zij een groot bord plaatsten met daarop tweetalige aankondigingen. N-VA Ternat nam contact op met de eigenaar, maar deze is zich van geen kwaad bewust omdat “we toch naast Brussel liggen en er toch veel Franstalige klanten kunnen komen”. De uitbater van Dethadoors heeft het blijkbaar niet begrepen dat Ternat een eentalig Nederlandstalige gemeente is en dat dit dient gerespecteerd te worden.

Wij zullen deze “inbreuk” dan ook doorgeven aan het taalmeldpunt van de gemeente en vragen tevens dat de inwoners van Ternat dit ook steeds doen indien ze nog schendingen op onze eentaligheid zouden vaststellen.

Het wijzen hierop aan de “overtreders” is zeker geen nutteloze actie, want N-VA Ternat heeft al verschillende malen positieve (re)acties hierop van betrokken handelaars gekregen. Zo kwam bevoorbeeld keukengigant DSM zich vorig jaar in Erembodegem vestigen en stuurde in heel de streek Franstalige reclame rond. Na het wijzen door N-VA Ternat op de eentaligheid van de streek geeft dit bedrijf steevast al hun reclame in de streek eentalig in het Nederlands uit.

Een ander voorbeeld in Ternat op de Assesteenweg is de “Slaapadviseur” waar de uithangborden ook tweetalig waren, maar die na een schrijven van N-VA Ternat later een defect uithangbord door een eentalig Nederlands vervingen. Nu is deze zaak aan het uitbreiden en ze bevestigden ons vandaag telefonisch dat alle reclameborden rond de winkel alleen nog in het Nederlands gaan zijn. Goed zo…

RESULTAAT:
Dethadoors verwijderde onder druk alle Franstalige info van hun uithangborden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is