Meldpunt taalklachten na half jaar nog steeds niet operationeel te Ternat.

Op 2 juli 2007

Op een ontmoeting met de plaatselijke afdeling van de Vlaamse Volksbeweging op 15 februari beloofde onze burgervader o.a. dat hij werk ging maken met de organisatie van een meldpunt voor taalklachten. Een mooi idee vond ook N-VA Ternat en volgde dan ook dit initiatief verder op. Maar nu bijna 6 maand later blijkt dat dit beloofde initiatief nog steeds niet van de grond is gekomen.

Dit kwam aan het licht nadat N-VA Ternat andermaal het niet respecteren van het Vlaams ééntalig karakter van onze gemeente in gevoerde publiciteit kon vaststellen en wou melden. (Dit gebeurde nota bene op een affiche voor een wielerwedstrijd die loopt in samenwerking met het gemeentebestuur.)

Op de affiche – die promotie voert voor het Ternatse sportevenement Grote Prijs Cata Bikes van 4 en 5 augustus – wordt er tweetalige publiciteit gevoerd. Het kan toch niet door de beugel dat op een affiche voor een organisatie rond de markt van Ternat - dat dan nog in samenwerking met de gemeente Ternat loopt - er tweetalige reclame wordt gevoerd door een groot Ternats bedrijf als NV De Meuter.

De N-VA heeft reeds de firma De Meuter aangeschreven met de vraag om in de toekomst in Nederlandstalige gemeentes uitsluitend publiciteit in het Nederlands te voeren. Daar er op de gemeente nog steeds geen geijkte weg bestaat om deze inbreuken te melden werd de boodschap aan de communicatieambtenaar overgemaakt die het op de agenda van het college van 24 juli plaatsen zal.

Ondertussen blijft  N-VA Ternat waakzaam voor alle taalinbreuken in onze gemeente en zal deze steeds blijven aanklagen. Dat dit zin heeft blijkt uit het feit dat na het openbaar maken van misbruiken, de publiciteitsvoering wel wordt bijgesteld door sommige bedrijven/winkels. Zo werd er door de “matrassenkoning” vorig jaar op reuzegrote affiches in de taal van Molière ééntalig reclame gemaakt voor hun kortingen. Na reactie zijn de affiches dit jaar in het Nederlands. Als volgend jaar nog de adressen van hun vestigingen in het Nederlands zijn zijn we helemaal blij!

In het vorige partijkrantje dat we als N-VA Ternat busten werd ook de tweetalige reclamevoering van de winkelketen De Slaapadviseur, gelegen aan de Assesteenweg aangekaart. Onlangs waren er twee borden aan vernieuwing toe en deze keer werden er ééntalig Nederlandse geplaatst. Proficiat, en nu nog de resterende vervangen.

Het is dus duidelijk dat reageren op deze mistoestanden helpt en daarom hopen wij van ganser harte dat de burgemeester woord houdt en een geijkte procedure zal laten opstellen i.v.m. het behandelen en het reageren op taalmisbruiken. Als je ziet dat de MR met hun extreme vriendjes van het FDF reeds de natte droom hebben van een Brussels Gewest met 31 gemeentes, waartoe o.a. onze buurgemeente Dilbeek zou behoren, is dit een zaak waar nauwlettend en kordaat moet worden tegenop getreden.

Daarom hopen we dat Ternat vlug dit meldpunt zal installeren en hierover dan een sensibiliseringscampage bij de Ternatse bevolking voeren zal. Want er zijn ook nog veel hardleerse bedrijven zoals HLS in het industriepark en andere IKEA’s waar alleen een kordaat optreden van de gezagsdragers van de gemeente hen op andere ideeën brengen zal.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is